İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Denetimsiz yönetimin sonu yıkımdır

Yönetimi tamamlayan son parça denetimdir. Denetim olmadan bütün tamamlanmaz, eksik kalır. O yüzden göz ardı edilmeye alışkanlık haline getirilmiş denetimi, yönetimin en önemli parçası olarak görmek gerekir.

Organizasyonun ölçeği büyüdükçe denetim de kapsamı geliştirilmelidir. Büyük organizasyon yönetimi büyük denetim organizasyonu gerektirir. Eğer denetimi göz ardı edilirse yönetim tüm sınavlarını gerçek hayatta vermek zorunda kalır ki, sınavlarda başarısız olması halinde yönetimin değişmesine varan sonuçlar doğurur.

Devlet yönetiminde yönetimsel denetim göz ardı edilen ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde yer almayan bir mekanizmadır. Siyasetten arındırılmış, bağımsız ve tüm erkleri denetleyen bir sistemin varlığı her geçen gün kendini hissettiriyor. Usul yönünden denetimden farklı olarak yönetimsel denetim kurumların ve nihayetinde devletin performansını denetleme aracıdır. Verimliliği ölçülmeden yapılan usul denetimi, kâğıt üzerinde denetimden öteye gidemeyen ve verimlilik ve performans açısından toplumda karşılığı olmayan bir uygulamadır.

Bugüne kadar yapılan hata, yönetimlerin denetime karşı mesafeli oluşlarıdır. Gerek seçilmişler gerek atanmışlar denetimden sakınmış ve yönetimsel denetimi sisteme bir şekilde dahil etmemişlerdir. Halbuki seçilmişlerin de atanmışların da yönetimsel performansları denetlenmelidir. Devlet yönetimi milyonlarca iş akışı olan ve binlerce kurumdan teşkil edilmiş devasa bir organizasyondur. Böylesine büyük bir organizasyonu denetlemek için teknoloji tabanlı endüstri 4.0 odaklı bir denetim mekanizmasıyla stratejik boyutta da operasyonel boyutta da çok rahat bir şekilde denetim gerçekleştirilebilir. Sanılanın aksine organizasyon büyüdükçe denetleme kolaylaşır. En büyük organizasyon konumunda olan devlet teşkilatlanması da ülkede denetlenmesi en kolay organizasyondur.

Elbette yönetim biliminin uzmanları tarafından yapılan kurulan denetim sistemi çok faydalı olacaktır. Çok farklı okullardan ve bölümlerden mezun kişilerin liyakat esası göz ardı edilerek yapılan çalışmaları suya yazı yazmaktan ibaret olacaktır. bu konu kendi içinde ezoterik bir konu olduğu için her şeyden ama her şeyden bağımsız bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Denetim konusu siyaset ve bürokrasi alanları dışında bir yerde konumlanmalıdır. Devlet mekanizması içinde devletin kendisinin bizatihi yaptığı bir çalışma olmalıdır. Aksi durumda denetim faaliyeti sonuçları siyasileri ya da bürokrasilerin yüzünü güldürecektir ama gerçekte olması gereken sonuçlardan uzak bir veri sağlanacaktır. İdarenin istediği sonuçların çıkması değil, olanın ortaya konulması esası ile hareket edilmelidir.

Bu yüzden liyakat sahibi, tam bağımsız kişilerden oluşan ve kamuoyundan uzak şekilde gizlilik arz eden bir çalışma şeklinde denetimler gerçekleşmelidir. Aksi durum yönetimin yani devletin yıkımı demektir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir