1789 yılındaki Fransız İhtilali ile başlayan yakın çağ, 2019 yılında pandemi ile kapandı ve yeni bir çağ başladı. Fransız ihtilaliyle başlayan yakın çağda başlayan milliyetçilik akımı dünyadaki tüm dengeleri değiştirmiştir. Osmanlı İmparatorluğu’ndaki geri kalmış yönetim, azınlıkların milliyetçilik akımıyla birleşince parçalanması kaçınılmaz olmuştur. Ardından 1. Dünya Savaşı derken dünyanın dengelerinde ciddi değişimler oldu. Dünya haritasında ciddi değişimler olmuştur.
Pandemi ile de dünyada ciddi bir değişim oldu. İnsanlar kendilerini eve kapamak zorunda kaldı ve dünya doğası ile baş başa kaldı. Yakın çağa ait ne varsa bir anda unutulmaya başlandı. Tüm alışkanlıklar bir bir yok oldu. Yıllardır konuşulan endüstri 4.0, hızlı şekilde hayata geçti. Eski alışkanlıkların yerine yenileri geldi. Yeni çağın ipuçlarını hızla görmeye başladık. Çağın başlamasıyla geçiş süreci de başlamış oldu. Yeni çağın izlerinin olduğu bir oryantasyon süreci diyebiliriz. Tıpkı yakın çağ başladığı zaman ortaya çıkan savaşlar, milliyetçilik akımı gibi kaosların olduğu dönem. Bu dönem bir çağ başlangıcında olmazsa olmazdır. Nedeni açılan yeni çağın dengeleri oluşması gerekiyor. İşte pandemi ile halen içinde olduğumuz ve 2025 yılına kadar devam edecek süreç bize yeni çağın nasıl geçeceğine dair izler sunmaya devam edecek.
Yeni çağın kodu bilgi, gelişim olacak. İçinde bulunduğumuz dönem itibariyle insandan kol gücü olarak yararlanmak en aza inecek. Artık robot teknolojisi gelecek. İnsandan beyin gücü ile yaratıcılık alanında istifade edilecek. Bilgi çok değerli olacak. Doğru bilgi çok daha önemli olacak. Çünkü bilgiye ulaşma ve iletişim bu kadar güçlü olduğu bir ortamda dezenformasyon doğal parçası haline gelecek. Doğru bilgiye ulaşma, anlamlandırma ve kullanma konularında değerli çalışmalar daha da değerli hale gelecek. Bu bakış açısı ile insanlarda kendisini sürekli geliştirmesi gerekecek.
İnsan artık robotik ihtiyaçlara cevap verecek bir seçenek olmayacak. İnsan bedenen, ruhen tüm varlığı ile bilgiye endeksli olacak. Olması gereken de bu değil mi? İnsan bu dünyada ürettiği sürece var olabilen ve anlamlı hale gelen bir varlıktır. Özüne dönecek de diyebiliriz.
İlk yorum yapan siz olun